Қазақ халқы қылқұйрықты құрықтап қолға үйреткен көннен бастап, оның заттық және Рухани өмірінде қыруар жаңалықтар өмірге келді. Әуелі мына қыл арқаннан түсіп айтсақ: бұл қыл арқан жылқының жал құйрығынан есіледі, жирен жылқының жалы, қара жылқының қылы, ал енді бұл қыл арқанның біздің өміріміздегі, тұрмысымыздағы ролы төтенше жоғары болған. Бұның беріктігі, суға шірімейтіндігі, сосын ат арқандауға, көші-қонға жүк артуға істетеді. Ал бұның салттық өміріміздегі кешегі дала мәдениетіндегі ролы тіпті жоғары. Бұрынғы заманда дау-шарға барған екі жақ бір қыл арқан алып баратын болған. Сондағы билік әділ болса қыл арқанды ортасынан кесіп, екі жаққа алып кетеді.
Күңгейбай Тышабайұлы шамамен 1898 жылдары Шыңжаң-Алтай өлкесі Күңгейті деген жерде туған адам. Кейінгі өмірі Қобда бетінде (Моңғолия), Қобданқол ауылында өткен. Атақты жортуылшы, ат сыншысы, атбегі Күкең 1986 жылы дүниеден өтті. Марқұмның артында не бір аңыз-әңгіме қалды.
"Шопан ата" фильм Іленің текес ауданынан жасалған
"Асқар асу" фильмі. Іленің Текес ауданынан алынған. Жайлауға жылқы айдау...
Айтуған Аманқұлұлы: Жылқының тұла бойы тұнған асыл
Сиырдың түрлері мен атулары
Моңғолиядағы Керейдің қызыл қойының негізгі тұқымы Шыңжаң өлкесінің Алтай аймағында өсірілген. Керей қойын қазақтар ерте кезден бастап өсіріп, халықтық селекция арқылы таза сақтап келген...